Taikapolku opastus ja retket luontoon
RETKET JA OPASTUS
PALVELUT
YHTEYSTIEDOT


Valloita Lauhanvuoren kansallispuisto

Tupasvilla koristavat Lauhanvuoren kansallispuiston maisemaa alkukesällä

Luonnosta liikuntaa, rentoutumista ja hyvää oloa

Lauhanvuoren kansallispuistosta löytyy paljon hienoja maisemia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kävely vie syvälle puiston sisimpää ja virikkeitä kaikille aisteille. Reiteistä löytyy vaihtoehtoa pikaiseen pistäytymiseen kuin koko päivän vaellukseen.

Patikointi vie luontoon lähes ympäri vuoden. Kävellen voidaan tehdä pieniä pyrähdyksiä kansallispuiston hienoimpiin kohteisiin tai pidempiä vaelluksia. Vuodenaikojen vaihtelu tuo patikointiin muuttuvan maiseman - maisema on uusi joka kerralla. Erityisesti tunnelma korostuu lähtemällä liikkeelle vasta auringonlaskun jälkeen, sillä otsalamppujen valossa metsän tunnelma tihenee. Kesäöisin valoa riittää läpi yön.

Lauhanvuorella on paljon mielenkiintoista nähtävää vuodenajasta riippumatta. Kevään kiireiset tunnelmat vaihtuvat keskikesän raukeuteen ja sadonkorjuun tunnelmiin. Syksyisissä maisemissa on oma viehätyksensä. Geologiset erikoisuudet, helppokulkuiset polut, virkistävät luomat sekä lähimaakuntien ylle avautuvat maisemat elävöittävät kansallispuistoa. Kankaat kätkevät luontoa, joka odottaa löytämistään. Tarinat ja menneiden aikojen muistot syventävät retkikokemusta. Poluilla mieli virkistyy ja keho vetreytyy. Lauhanvuoren kansallispuistosta matkaa voi jatkaa näköetäisyyden päässä sijaitsevalle Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston, jossa pääsee sukeltamaan suomaisemiin.

Näet luonnon uusin silmin, kun lähdet luontoon oppaan johdolla. Retkelle järjestyvät myös eväshetket nuotiolla.


Lauhan klassikko (3-4 h) esittelee kansallispuiston tärkeimmät nähtävyydet. Klassikko kuljettaa Lauhanvuoren laelta Kivijadalle, jolloin matkaa kertyy noin seitsemän kilometriä. Matkan varrella tutustutaan Kivijataan, Spitaalijärveen, näkötornista avautuviin maisemiin sekä maan uumenista pulppuavaan lähteeseen ja lähdepuroihin. Lauhan klassikosta on mahdollista kulkea viiden kilometrin mittainen lyhyempi versio Spitaalijärveltä Kivijadalle. Lauhan klassikolla voi nauttia kahvit tai vahvempaa purtavaa Spitaalijärvellä. Matkaa kertyy viidestä seitsemään kilometriä. Kyseessä on janareitti eli lähtöpisteeseen paluuseen tarvitaan kuljetus.
Taikapolku VarausSpitaalijärven kierros (1-2 h) tarjoaa kevyen sukelluksen Lauhanvuoren luontoon. Spitaalijärvi on Lauhanvuoren kansallispuiston helmi, joka tarinoiden mukaan parantaa vaativankin vaivan. Spitaalijärven ympäristön rauhallinen metsäluonto polkuineen tarjoaa mahdollisuuden kevyeen liikuntaan sekä tilaa rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Pieni kävelylenkki tai hetken pysähtyminen nuotion ääreen herättää uusia ideoita. Retki tarjoaa kevyen ja kaikille sopivan sukelluksen kansallispuiston luontoon. Spitaalijärven rannoilla voi nauttia kahvit tai vahvempaa purtavaa. Matkaa kertyy yhdestä kahteen kilometriä, jossa lyhin polku on esteetön.

Metsäpeuran poluilla (3-4 h) vie sinut vanhoille metsämiesten ja metsästäjien poluille. Poluilla tutustut myös metsäpeuraan, jota ollaan palauttamassa Lauhanvuoren maisemiin lähes 150 vuoden tauon jälkeen. Kaivolammin rannalla voi pysähtyä hetkeksi eväiden pariin. Kävelymatkaa kertyy noin seitsemän kilometriä.

Lauhanvuoren rannoilla (2 h) vie lakialueen vaihteleviin maisemiin. Lauhanvuoren laki valloitetaan huiputtamalla näkötorni, mistä laskeudutaan muinaisille lähirannoille. Jääkauden sulamisvaihe on jättänyt Lauhanvuoren rinteille erilaisia uomia, rantatörmiä ja rantatasanteita. Lakialueella on vaihtelevia metsiä ja taukopaikaksi sopiva entisen kämpän pihapiiri. Kierroksella on matkaa kolme kilometriä.

Kivijadan kurkistus (2-3 h) tutustuttaa Kivijatan ympäristön geologisiin erikoisuuksiin. Lauhanvuoren kansallispuiston laidalla sijaitsevat Kivijata ja Aumakivi ovat geologisia erikoisuuksia, joihin liittyy vahva historiallinen ulottuvuus. Retkellä tutustutaan kivisiin nähtävyyksiin ja niiden lähiluontoon. Lähtöpaikka on Marian luontoaterioiden pihassa. Kierroksella on mittaa neljästä viiteen kilometriä.

Lauhan lenkki (6-8 h) kiertää Lauhanvuoren vaihtelevissa maisemissa pitkän lenkin. Lauhanvuori otetaan haltuun patikoimalla päivä kansallispuiston maisemissa. Reitti sovitetaan osallistujien kiinnostuksen ja olosuhteiden mukaan. Perinteisin reitti tukeutuu Lauhan klassikon nähtävyyksiin. Lauhanvuori voidaan valloittaa omin eväin, lähtöpaikalta mukaan otettavin eväsrepuin tai matkan varrelle järjestettävän eväspisteen voimin. Reittivalinnoista riippuen matkaa kertyy noin 15 kilometriä.

Nuotiolla nautitut kahvit ja retkieväät juhlistavat retkeä| Retket | Retkikohteet | Blogi |


Taikapolku vie luontoon

Lauhanvuorelle patikoimaan
Kauhanevan luonto yllättää
Kesäyön huumaa

Kansallispuistot tutuiksi 2x1
Kansallispuistot tutuiksi 2x4

Pimeä metsäseikkailu
Glögihetki kaamosmetsässäKristiinankaupungin maisemiin
Honkajoen Huidankeitaalle
Siikaisten luontoon

Opastettua retkeä täydentää tarjoilu nuotiopaikalla tai ruokailu retkikohteen lähiravintolassa. Retken yhteydessä voi myös saunoa, kokoustaa tai rentoutua muun ohjelman tahtiin.


| Retket | Retkikohteet | Blogi |

Lauhanvuoren kansallispuisto, Kauhajoki, Isojoki, Etelä-Pohjanmaa Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto, Kauhajoki, Karvia, Etelä-Pohjanmaa, Satakunta

Eteläinen Pohjanmaa tarjoaa hienoja maisemia ja monipuolista luontoa. Luontoa riittää niin tunnin kuin päivänkin retkelle - vuodenajasta riippumatta. Liikkeelle voi lähteä tutustumaan myös seudun lintuihin tai kulttuurimaisemiin. Kansallispuistojen lisäksi kiinnostavia retkimaastoja löytyy esimerkiksi Levanevan, Parran ja Kristiinankaupungin maisemista.

| Etusivu | Yhteystiedot | 0400 194 370 | taikapolku(at)gmail.com | © 2024 Taikapolku